Lyijyakun kierrätys

Miksi akku ylipäätään kierrätetään?

Jokaiselle lienee tuttu tilanne jossa auto tai työkone ei talvipakkasessa tai hieman pidemmän käyttötauon jälkeen käynnistykkään ja tokihan se tapahtuu aina juuri silloin kun olisi se kaikkein kiirein hetki olla jossain tai päästä aloittamaan työt.

Lyijyakkujen, niinkuin monen muunkin käytössämme olevan tuotteen heikkous on se, että vuosien saatossa akun kapasiteetti ja kyky antaa virtaa heikkenee. Tämä voi johtua akun sisäisistä oikosuluista tai sulfaatin muodostumisesta akun kennostoihin. Tällöin valitettavasti ainoa käytännössä toimiva tapa saada kulkuneuvo toimimaan luotettavasti, on uusia akku.

Suomessa on onneksi tehokas käytettyjen akkujen keräysjärjestelmä, käytettyä akkua ei vaarallisena jätteenä saa viedä viedä sekajätteeseen tai hylätä luontoon, vaan esimerkiksi liikkeeseen josta hankkii uuden akun. Liike huolehtii siitä, että myrkyllistä lyijyä ja happoa sisältävä akku päätyy viralliseen kierrätyspisteeseen, kuten esimerkiksi Suomen Akkukeräykselle. Akkukeräyksellä akku murskataan ja sen akun sisältämät materiaalit erotellaan ja toimitetaan eteenpäin uusien akkujen raaka-aineeksi.

Lyijyakkuja voidaan oikein kierrätettynä käyttää lähes loputtomasti, sillä materiaali ei heikkene prosessissa. Näin säästetään luonnonvaroja ja tuetaan kiertotaloutta.